Menu

Výživa

Zdravé stravovací návyky a pravidelná fyzická aktivita jsou nezbytné pro normální růst a vývoj a snižují rizika chronických nemocí. Špatné stravovací návyky a fyzická inaktivita jsou příčinami narůstajícího výskytu nadváhy a obezity a patří k hlavním příčinám preventabilních onemocnění a úmrtí (tedy k příčinám, kterým je možné zabránit). Špatné stravovací návyky a fyzická inaktivita jsou sdruženy s hlavními příčinami nemocnosti a úmrtnosti i při nepřítomnosti nadváhy (jinými slovy špatné návyky škodí i lidem, kteří netrpí nadváhou). Dodržování správných stravovacích návyků pomáhá k delšímu, zdravějšímu a aktivnějšímu životu. Principy zdravé životosprávy vedoucí ke snížení hmotnosti, rizika chronických nemocí a zlepšení celkového zdraví jsou spotřeba menšího množství kalorií, výběr správných potravin a pravidelná pohybová aktivita.

Důsledky špatné výživy a nedostatečné pohybové aktivity

Špatné stravovací návyky a nedostatek pohybové aktivity jsou nejdůležitějšími faktory přispívajícími k epidemii nadváhy a obezity. Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední místo v celé Evropě. 21 % mužů a 31 % žen je obézních. Když sečteme nadváhu a obezitu, vyjde nám u žen alarmující číslo 68 % a u mužů dokonce 72 %. Asi 1/3 dětí má nadváhu nebo obezitu. Výskyt obezity a nadváhy je u nás vyšší než v evropském průměru. Špatné stravovací návyky jsou příčinami nemocnosti a úmrtnosti i bez přítomnosti nadváhy. Podílí se na vzniku kardiovaskulárních onemocnění (nemocí srdce a cév), hypertenze (vysokého krevního tlaku), cukrovky (typ 2), osteoporózy ("řídnutí kostí") a některých typů zhoubných nádorů.

Základními prvky zdravé životosprávy jsou:

Dlouhodobé udržování kalorické rovnováhy k dosažení a udržení správné (zdravé) váhy. Tohoto cíle je možné dosáhnout trvalou konzumací pouze takového množství kalorií z potravin a nápojů, které pokryje potřebu organismu a současně pravidelnou pohybovou aktivitou. K dosažení kalorické rovnováhy musí mnoho lidí snížit spotřebu kalorií a současně zvýšit její výdej pohybovou aktivitou. Je třeba se zaměřit na výživově bohaté (nutrient-dense) potraviny a nápoje. V současnosti mnoho lidí konzumuje nadměrné množství sodíku (soli) a kalorií z pevných tuků, přidaných cukrů a "rafinovaných" obilovin. Tyto "nezdravé" potraviny nahrazují nutričně bohaté potraviny a znemožňují dosažení doporučeného výživového příjmu bez nadměrného příjmu sodíku (soli) a kalorií.

Potraviny, které jsou pro nás zdravé a které by měly být součástí jídel:

Potraviny, které jsou pro nás nezdravé a jejichž konzumaci bychom měli snížit: 

Výživové potřeby by měly být naplněny převážně potravinami a jen v některých případech mohou být na místě fortifikované (obohacené) potraviny a dietní doplňky.

Kromě podpory zdraví a snižování rizika chronických nemocí by správná výživa měla též bránit rozvoji akutní infekčních nemocí z potravin. Tato onemocnění je možné získat z nepasterizovaného mléka, sýrů a šťáv a nedostatečně tepelně zpracovaných živočišných produktů. Tyto nedostatečně tepelně upravené potraviny by se neměly používat.

Specifické doporučení pro ženy v plodném věku (včetně adolescentních dívek)

Vybírat potraviny bohaté na hemové železo, které tělo lépe vstřebá, další zdroje železa a látky podporující vstřebávání železa - potraviny bohaté na vitamin C.
Kyselina listová 400 mcg (mikrogramů) denně v syntetické formě ve fortifikovaných potravinách nebo potravinových doplňcích (např. Acidofolan).

Těhotné a kojící ženy

Mořské potraviny 250-350 g denně, různé druhy mořských potravin. Z důvodu obsahu methylrtuti by konzumace tuňáka (tuňák žlutoploutvý) neměl přesáhnout 170 g týdně a některé ryby se nemají jíst vůbec (tilefish = štíhlice, žralok, mečoun, makrela královská).
Těhotné ženy by měly dostávat železo (předepsané gynekologem nebo jiným lékařem).

Senioři nad 50 let

Potraviny fortifikované vitaminem B12 (fortifikované cereálie nebo dietní doplňky).