Menu

Důsledky špatné výživy a nedostatku pohybové aktivity 

Špatné stravovací návyky a nedostatek pohybové aktivity jsou nejdůležitějšími faktory přispívajícími k epidemii nadváhy a obezity. Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední místo v celé Evropě. 21 % mužů a 31 % žen je obézních. Když sečteme nadváhu a obezitu, vyjde nám u žen alarmující číslo 68 % a u mužů dokonce 72 %. Asi 1/3 dětí má nadváhu nebo obezitu. Výskyt obezity a nadváhy je u nás vyšší než v evropském průměru. Špatné stravovací návyky jsou příčinami nemocnosti a úmrtnosti i bez přítomnosti nadváhy. Podílí se na vzniku kardiovaskulárních onemocnění (nemocí srdce a cév), hypertenze (vysokého krevního tlaku), cukrovky (typ 2), osteoporózy ("řídnutí kostí") a některých typů zhoubných nádorů.

Kardiovaskulární nemoci (nemoci srdce a cév)

Kardiovaskulárními onemocněními trpí v České republice kolem 3 milionů lidí. Hlavními rizikovými faktory jsou vysoká hladina cholesterolu a ostatních lipidů (tuků) v krvi, cukrovka 2. typu, hypertenze (vysoký krevní tlak), metabolický syndrom, nadváha a obezita, nedostatek pohybové aktivity a kouření. Asi 1/6 dospělých má zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi.

Hypertenze (vysoký krevní tlak) 

Hypertenzí trpí asi 1/3 dospělé populace, kolem 2,5 milionů dospělých lidí v České republice. Další 1/3 dospělých má pre-hypertenzi, tedy hodnoty krevního tlaku vyšší než normální, ale ještě nesplňující kriteria pro hypertenzi. Hypertenze je hlavním rizikovým faktorem pro rozvoj nemocí srdce, srdečního selhání, cévní mozkové příhody a nemocí ledvin. Krevní tlak se zvyšuje nadměrným příjmem sodíku (soli) a nedostatečným příjmem draslíku, nadváhou a obezitou a nadměrnou konzumací alkoholu.

Cukrovka

Cukrovkou trpí asi 10% dospělé populace. Převážná většina z nich má tzv. typ 2, který je významně ovlivněn stravou a fyzickou aktivitou. Asi 1/3 dospělé populace (více než 2 miliony lidí) má pre-diabetes (poruchu glukosové tolerance). Pre-diabetes znamená, že jsou hodnoty krevního cukru vyšší než normální, ale ještě nesplňují kriteria diabetu (cukrovky).

Zhoubné nádory

Zhruba 40% lidí bude někdy zjištěno nádorové onemocnění. Stravovací faktory ovlivňují riziko pro některé typy nádorů, včetně nádoru prsu (postmenopausálního), endometria (dělohy), střeva, ledvin, úst, hltanu, hrtanu a jícnu.

Osteoporóza (řídnutí kostí)

Kostní zlomeninu sdruženou s osteoporózou má každá druhá žena a každý čtvrtý muž nad 50 let věku. Asi 85-90% kostní hmoty se vytvoří u žen do 18 let a u mužů do 20 let věku. Správná výživa a pohybová aktivita jsou důležitými faktory pro dosažení a udržení optimální kostní hmoty.