Orální alergický syndrom
Orální alergický syndrom je onemocnění, při kterém se alergická reakce projeví změnami v ústní dutině, zejména na ústní sliznici. Často se projevuje svěděním úst, bodavou bolestí při polykání, otoky rtů, jazyka, patra a hltanu, svěděním uší a pocitem svírání v krku.
Tyto příznaky jsou vyvolány potravinovými alergeny, které reagují zkříženě s alergeny vzdušnými, na které je pacient vnímavý. Alergie na tyto vzdušné alergeny se většinou projevuje alergickou rýmou a/nebo alergickým zánětem spojivek.
Vzdušný alergen | Zkříženě reagující potravinové alergeny |
Bříza | Ovoce: jablko, hruška, nektarinka, broskev, třešeň Zelenina: mrkev, celer, pastinák, brambory Lískové ořechy, mandle, soja |
Trávy | Kiwi, rajče |
Ambrózie | Banán, melouny (kantalupe, vodní meloun, honeydew) |
Latex | Banán, avokádo, kiwi, kaštany Příležitostně jiné (rajče, lilek, melouny) |
Toto onemocnění je samo o sobě málo závažné, protože je omezeno jen na příznaky v oblasti dutiny ústní a hltanu. Pří jídle spouštěcích potravin pociťuje pacient nepříjemné pocity a přestane potravinu jíst. Potravinové alergeny jsou acidolabilní a termolabilní, tedy degradovatelné kyselostí a teplem. Při spolknutí alergenu dojde k jeho inaktivaci a degradaci v žaludku působením kyselé žaludeční šťávy a trávicích enzymů. Většina pacientů toleruje spouštěcí potraviny, pokud jsou tepelně zpracované. Alergeny jsou často obsaženy ve slupce, takže i oloupání ovoce může pomoci. Na druhou stranu požití velkého množství syrového alergenu (např. džus, smoothie) může vést k rozvoji závažné alergické reakce.
Léčba onemocnění spočívá v eliminaci, event. tepelné úpravě vyvolávajícího alergenu. Při rozvoji mírných příznaků je možné použít tabletku s antihistaminikem (např. Aerius, Desloratadin, Zyrtec, Zodac, …).
Více informací se dočtete zde:
http://www.pylovasluzba.cz/novinky/oralni-alergicky-syndrom-290